VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners

Wetenschap en Techniek

wetenschaptechniek1Wetenschap en techniek gaan een steeds belangrijkere plaats innemen in het onderwijs van de nabije toekomst. Wetenschap en techniek is meer dan het doen van proefjes en het maken van producten. Het biedt de mogelijkheid om talenten van kinderen (en leerkrachten) te ontdekken.

Door een ontdekkende en onderzoekende houding te ontwikkelen, wordt er een wetenschappelijke attitude ontwikkeld. Waar ruimte is voor verwondering en waar kennis en bevindingen beter worden opgenomen en onthouden. Procesvaardigheden als vragen stellen, problemen oplossen en doorzetten worden zo geoefend. Deze aanpak brengt nu al een paradigmashift in het huidige onderwijs teweeg, het zijn de 21e eeuwse vaardigheden voor ons en onze kinderen.

Techniekwedstrijd
wetenschaptechniek2Onze school doet al jaren met groep 8 mee aan de techniekwedstrijd van Stichting Techniekwedstrijd Rivierenland. Kinderen worden uitgenodigd om een technisch werkstuk te maken, elk jaar met een ander thema. Wij ontvangen hiervoor een gratis materiaalpakket en technisch advies van vrijwilligers van de stichting. De wedstrijd gaat officieel van start met een startmanifestatie. Alle werkstukken worden aan het eind van de wedstrijd tentoongesteld in het Opleidingscentrum Bouw Rivierengebied in Geldermalsen.
Een deskundige jury en een jeugdjury beoordelen de werkstukken en tijdens de slotmanifestatie worden in aanwezigheid van ouders, sponsors, leerkrachten en leerlingen, de prijswinnaars bekend gemaakt.

Naschoolse techniekcursus
wetenschaptechniek3Sinds enige jaren verzorgt Mad Science na schooltijd een techniekcurus op onze school. Mad Science geeft een science show op school, om de kinderen te enthousiasmeren voor wetenschap en techniek. Vervolgens krijgen alle kinderen een inschrijfformulier mee naar huis. Er zijn geen kosten voor de school aan verbonden, de ouders betalen voor deelname. De naschoolse techniekcursus is een serie van 6 lessen in een evenredig aantal weken. De lessen beginnen 15 minuten na afloop van de schooldag en duren 60 minuten.

Nascholing onderzoekend en ontwerpend leren
wetenschaptechniek4In het komende cursusjaar zal het team een workshop volgen waarin de leerkrachten worden geïnspireerd om de methodiek van onderzoekend en ontwerpend leren toe te passen.
Op deze manier zetten we de eerste stappen in het meer integreren van Wetenschap en Techniek in ons onderwijs. De komende jaren willen we hier verder aandacht aan besteden.